GALATASARAY İLKOKULU & ORTAOKULU
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR?
 
Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözmesine yardımcı olma ve benzeri konularda -tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren –yardım aldığı bir gelişim sürecidir. Bu hizmet sadece belirtilen alanda eğitim almış kişiler tarafından koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında tüm bireylere yöneliktir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri öğrencinin kapasitesine uygun şekilde en iyi önlemleri alarak kendini geliştirmesine yardım etme sürecidir. Bu hizmet küçük yaş gruplarında velilerin desteği ile gelişim alanlarını en iyi şekilde desteklemeye yönelik danışmanlık hizmetini kapsamaktadır. Rehberlik Servisinden bireysel olarak faydalanmak için , Sınıf Rehber Öğretmeninizi görüşülecek konu hakkında bilgilendirerek Rehber Öğretmenden mail ve telefon kanallarıyla randevu alabilirsiniz.

ETKİNLİKLERİMİZ
 
Öğrenci Tanıma çalışmaları
Öğrencilerin okula geldikleri andan itibaren yaş gelişim düzeyine göre tüm gelişim alanları dikkate alınarak yapılan gözlem, görüşme,test ve tekniklerden oluşan çalışmalardır.
 
Broşür ve Bültenler
Anne babaları bilgilendirmeye yönelik olarak hazırlanmaktadır.
 
Problem Odaklı Grup Çalışması (Velilere veya Öğrencilere yönelik)
Öğrencilerin veya velilerin yaşadıkları ortak problemlerin paylaşılması amaçlı kurulan gruplardır.
 
Bireysel Görüşmeler ve Veli Görüşmeleri
Öğrencilerin gelişimini izlemek amacıyla bireysel görüşmeler ve veli görüşmeleri yapılır. Öğrenciyi izleme amaçlı görüşmelerin dışında, sorun yaşandığı durumlarda ve ihtiyaç duyulduğunda velilerle destek görüşmeleri yapılır.



Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri nedir? Ne değildir?
Öğrencilerin sorunlarını gerçekçi bir gözle görüp, uygun çözümler bulmaları için yol göstermektir.
Sorunları öğrenciler adına çözmek değildir.

Öğrencilerin yapabileceğinin en iyisini yapması için yardımcı olan, tüm öğrenci ve velilere yönelik bir hizmettir.
Sadece Problemli öğrencinin gittiği bir yer değildir.

Rehberlik karşılıklı anlayış, hoşgörü ve saygı ilkesine dayanır.
Disiplin, yargılama ve ceza yolu değildir.

Test ve anket öğrenciyi tanımak için kullanılan araçlardır.
Rehberlik sadece test ve anket uygulamak değildir.

Görüşmelerde gizlilik ilkesi esastır.
Bilgiler öğrencinin rızası olmadan 3.kişiler ile paylaşılmaz.

Atölye Çalışmaları
Günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız ancak tam da o anda ‘Ne diyeceğim ben şimdi?’,‘Bu konuyu en sağlıklı nasıl anlatsam?’ dediğiniz konularda atölye çalışmaları düzenliyoruz. Bu gruba katılmak için aynı konuda fikir sahibi olmak isteyen 5-6 anne baba olmanız yeterli.
Örnek konular: Çocuk ve Oyun - Cinsel Eğitim - Ölüm - Korkular - Zaman Yönetimi - Para yönetimi
 
- Anne Destek Programı
Anne ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendiren program.
Anne Çocuk Eğitim Programı kapsamında geliştirilen, Anne Destek Programı (ADP), 3-11 yaş çocuğu olan annelere yönelik bir eğitim programıdır. Programın amacı, çocuğun gelişimine katkıda bulunmak, çocuk ve annesi arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, çocuk gelişimi ve yetiştirilmesi konularında annelere bilgi ve destek vermektir. Bu program sayesinde, annelerin hem kendilerine güvenleri hem de çocuk eğitimindeki rolleri artmaktadır. Ayrıca, bu programla edinilen bilgi ve becerilerin aile içinde olduğu kadar katılımcıların toplumsal yaşamında da olumlu etkiler yarattığı gözlenmektedir. Katılmak için kayıt olunması gerekmektedir.



Aile Eğitim Programı (7-11 Yaş)
Aşağıda belirtilen konularda 25 kişilik bir veli grubu ile başlatılan ;toplam 8 hafta, haftada bir gün 2.5 saat süren sertifikalı bir eğitim programıdır.Katılmak için kayıt olunması gerekmektedir.
OTURUMLAR
1.Oturum: Çocuğunuzu Tanımak
2.Oturum: İletisim Kurmak
3.Oturum: Birlikte Büyümek
4.Oturum: Aile Tutumları
5.Oturum: Riski Yönetmek
6.Oturum: Olumlu Davranıs Kazandırma
7.Oturum: Uzlasabilmek
8.Oturum: Gelecegi Planlamak



- Öğrencilere Yönelik
Öğrencilerle bireysel çalışmaların yanısıra;

Günebakan Grup Çalışması (7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik) Etkili bir hayat için gerekli olan ve Akademik becerilerden farklı beceri ve bilgilerdir. Grup Çalışmasının amacı ,çevresel baskılarla beşetmek için gerekli olan sosyal becerileri ve Kendini yönetme becerilerini kazandırmaktır.

Problem Odaklı Grup Çalışması (Velilere veya Öğrencilere yönelik)

Mesleki Karar Verme Programı (8. Sınıf öğrencilerine yönelik) Psikolog Dr. Nevin Dölek tarafından geliştirilmiş 6-8 oturumluk bir grup çalışmasıdır.

Öfke İle Başa Çıkma Amaçlı Grupla Psikolojik Danışma Uygulaması (6,7,8. sınıf Öğrencilerine yönelik)

Sınav Kaygısı Grup Rehberliği Çalışması (6-7-8. sınıf öğrencilerine yönelik) Sınav Kaygısı envanteri sonucunda ihtiyaç duyan öğrencilerin katıldığı bir grupla rehberlik çalışmasıdır.

Atılganlık Eğitimi Programı 10 oturumdan oluşan bir programdır. İhtiyaç duyan öğrencilere yöneliktir.